Another Arctic visitor to Newfoundland's shores


Published on May 2, 2017
TC-web-02052017-walrus-TC1

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC02

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC03

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC04

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC05

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC06

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC07

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC08

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC09

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC10

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC12

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC13

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC14

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC15

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC16

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC17

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC18

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC19

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC20

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC21

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC22

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC23

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

TC-web-02052017-walrus-TC24

Ruby Taylor Peyton took these photos of a walrus near Griquet on May 1.

Photos by Ruby Taylor Peyton

GRIQUET, N.L. — The ice and wind have brought the island of Newfoundland a few visitors from the north this year. The most recent is this toothy fellow spotted near Griquet, on the Great Northern Peninsula.

Posted for the public to see on her Facebook page, Ruby Taylor Peyton took these photos of the big animal swimming through White Cape Harbour on May 1.

These huge creatures are rarely seen south of Indian Harbour on the coast of Labrador. To learn more about the walrus, visit Canadian Geographic. Here are some fact CG Kids compiled:

Name: Walrus

Species name: Odobenus rosmarus

Average weight: 1,400 kilograms (males) 900 kilograms (females)

Life expectancy: up to 40 years (in the wild)

The species name, Odobenus rosmarus, is Latin for "tooth walking sea-horse." While there is only one walrus species, there are two subspecies: O. rosmarus rosmarus is the Atlantic walrus, found in eastern Canada and the high Arctic, and O. rosmarus divergens, the Pacific walrus, which occasionally wanders into the western Canadian Arctic from Alaska.

Resembling a large seal, the walrus has dark brown skin that is covered with a thin layer of tiny brown hairs, covering a generous layer of fat to help it withstand the cold. They are known for their long tusks, which can reach a length of 40 centimeters. The tusks, which grow continuously, help to create breathing holes in the ice and the walrus uses them to pull themselves out of the water. The walrus has whiskers on either side of its face that act as a food detector, locating clams and shellfish on the ocean floor.

HABITAT/BEHAVIOUR

Walruses spend most of their time on land. Because of their size, they appear to move slowly and sluggishly. However, unlike seals, walruses can move on all fours, allowing them to run as fast as humans in short spurts. Also, they are quite graceful in water.

They live in shallow water, but search for food in deeper areas. A walrus can dive up to 90 metres and can stay under for up to 30 minutes.
Walruses are very sensitive to approaching planes and boats, sometimes causes the walrus herd to stampede back into the water.

RANGE

The world walrus population is estimated at 300,000 individuals, of which only 20,000 are thought to be the Atlantic subspecies. At 5,000 individuals, the largest walrus herd in Canada occurs in Foxe Basin, where numerous polynyas (areas of open water surrounded by pack ice) create a desirable habitat.

During the winter months, the walrus lives on ice floes and in the summer, they spend their time on rocky beaches.